Skip to content
Meistä Brändit Kestävä kehitys Ura

Sauli Hihnala

Yli 40 vuotta tehtaalla

Sauli Hihnala tuli Pihla Groupin Kannuksen tehtaalle töihin 18-vuotiaana elokuussa 1978. Eläkeikä koittaa marraskuussa 2024, joten työvuosia voi ehtiä tulla täyteen 46. Hän on työskennellyt koko työuransa helotuksessa saranoiden parissa. 

Hihnalalla ei ole ollut tarvetta vaihtaa työtä eikä paikkakuntaa. Hän asuu aivan Eskolan tehtaan vieressä, ja tuttavat ja harrastukset ovat lähellä.

Työssä kiinnostavaa ovat olleet esimerkiksi isot projektit, joissa on vaikkapa kasattu elementtiseiniä, joissa on aukko ovelle. Aiemmin myös tehtiin kerrostalojen huoneisto-ovia tammiviilusta ja oviin ajettiin erikseen postiluukut.

–       Nykyään työ on keventynyt fyysisesti, ja siinä käytetään kärryjä, telineitä ja nostureita. Ei tarvitse enää nostaa itse niin paljon.  Nyt voi sanoa, että tämä on siistiä sisätyötä, Hihnala toteaa.

–       Työporukka meillä on ollut hyvä, mutta parhaat työkaverit ovat jo jääneet eläkkeelle. Eskolan tehtailla on paljon pitkäaikaisia työsuhteita ja monia työtovereita on jo kymmenien vuosien ajalta. Monet työskentelevät tehtaalla jo useammassa polvessa.

Kotiteollisuuskoulusta konepuusepäksi

Hihnala oppi ammattiinsa Kalajoen kotiteollisuuskoulussa ja valmistui sieltä konepuusepäksi keväällä 1978. Koulun päättymisen jälkeen hän kysyi töitä silloisen Eskopuun tehtaalta. Tehtaalle houkutteli naapurin kokemus Eskopuun autonkuljettajana. Vielä keväällä haku ei tärpännyt, mutta syksyllä hän sai työpaikan, jossa työskentelee edelleen. 

–       Olen työskennellyt helotuksessa koko ajan. Ennen työ oli enemmän käsityötä, kun karmeihin tehtiin käsikoneilla saranatiloja. Sittemmin tein myös nostosaranoita ja työskentelin alajyrsinkoneella jonkin aikaa. Silloin pokat kasattiin ensin ja huullokset ajettiin jälkikäteen, Hihnala muistelee.

Tekeminen on muuttunut, kun ikkunoihin on tullut alumiinia, ja työssä käytetään uudenlaisia koneita. Koneiden toimittajat kouluttavat uusille työpisteille, mutta enimmäkseen työ opettaa tekijäänsä. 

–       Tahti on muuttunut. Tehdas oli pienempi silloin, kun aloitin. Nyt olen ollut parikymmentä vuotta kaksivuorotyössä. Ennen oli vain yksi vuoro ja heinäkuussa kesäloma, kun rakennusliikkeetkin pitivät lomaa. 

–       Nykyään on kiirettä erityisesti keväällä ja syksyllä, ja hiljaisempaa joulu-tammi-helmikuussa, Hihnala kertoo.