Äitiyden ja työnteon yhdistäminen Pihla Groupissa
Mitä äitiys merkitsee ja millaista on yhdistää äitiys ja työnteko meillä Pihla Groupissa? Kysyimme tätä Äitienpäivän kunniaksi meidän äideiltämme ja mummoiltamme. Lue alta Kaislan, Sallan, Hennan ja Sarin ajatuksia ja kokemuksia äitiyden ja työnteon yhdistämisestä Pihla Groupissa.
Mitä äitiys merkitsee?
– Perhe ja äitiys ovat elämässäni kaikista tärkeimmällä sijalla ja vuodet kotona lasten kanssa ovat olleet elämäni parasta aikaa. Sen arvostaminen ja ymmärtäminen ei ole jokaisessa työpaikassa itsestään selvää, mutta meillä on, kertoo Kaisla Rautio Pihlan uudiskohdemyynnistä.
– Mummous on parasta mitä tiedän! On voimaannuttavaa, että saa olla omien lastensa apuna ja turvaverkkona arjessa ja juhlassa. Ei sen parempaa roolia olekaan. Saan paljon iloa ja onnea elämääni mummona olemisesta, ja se piristää kummasti, tuo elämäniloa. Mummous on parhaimmillaan kuin luksusmalli äitiydestä – voi nauttia täysin rinnoin lastenlasten kanssa puuhaamisesta, mutta saa antaa vanhempien hoitaa kasvatukselliset velvollisuudet, kertoo Sari Pollari taloushallinnosta.
– Äitiys on onni ja etuoikeus. Se on elämässäni luontevin, vaikein, elämyksellisin ja haasteellisin ”näköalapaikka” ja ehdottomasti opettavaisin ja palkitsevin ”johtamisrooli”, johon olen päässyt. En ole sama ihminen, joka olin ennen lapsia ja perhettä. Lapset ja perhe-elämä on tehnyt minusta rohkeamman, myötätuntoisemman, organisoidumman, tehokkaamman ja tunneälykkäämmän ihmisen. Ne ovat kaikki kriittisiä taitoja, joita tarvitsen myös työelämässä jatkuvasti, kertoo Henna Paananen Pihla Groupin HR Business Partner.
Luottamus tärkeänä perhemyönteisyyden edistäjänä
Pihla Groupin yksi tärkeimmistä kulttuurisista arvoista on olla perhemyönteinen työpaikka. Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen nousee joka vuosi myös henkilöstömme kertomana tärkeäksi myönteiseksi asiaksi kulttuurissamme. Perhemyönteisyys ja tasa-arvoinen työelämä ovat teemoja, joiden puolesta teemme jatkuvasti työtä.
Suurin yksittäinen tekijä perhemyönteisyyden edistämiseen on kulttuurissamme vallitseva keskinäinen luottamus, jonka allekirjoittavat myös työssäkäyvät äitimme ja mummomme.
– Jousto ja keskinäinen luottamus meidän työpaikallamme on todellista, ei päälle liimattua. Perhearkeen kuuluvien velvollisuuksien hoitaminen sujuu jouhevasti töiden rinnalla ja helpottaa arjen koordinointia merkittävästi. Koen olevani todella etuoikeutetussa asemassa, koska minun tekemiseeni luotetaan ja kaikesta on helppo sopia. Missään vaiheessa en ole kokenut, että perhe-elämän velvollisuuksista tai välttämättömistä poissaoloista olisi tullut syyllinen olo, vaan perhe-elämään ja sen tasapainoisuuteen suhtaudutaan myötäelävästi ja rohkaisevasti, Kaisla kertoo.
– Työssäkäyvänä äitinä koen helpotusta, että saan itse suunnitella kalenteriani. Koen, että pystyn hallitsemaan itse arkeani ja tuloksilla, tavoitteilla ja tehtävien suorittamisella on suurempi merkitys kuin sillä, milloin ja missä ne teen. Voin hoitaa perhe-elämän velvollisuuksia silloin kun ne on tärkeää ja tarpeellista hoitaa, sen suuremmin epäilemättä, etteikö työssä suoriutumiseen luotettaisi. Luottamus on tosi tärkeä työsuhde-etu, se tuo turvallisuutta arkeen, Palkanlaskija Salla Qvick kertoo.
– Kulttuurimme on todella lämminhenkinen ja syvään luottamukseen perustuva. Olen nainen vaativassa tehtävässä, mutta myös äiti ja puoliso eikä näiden asioiden yhdistäminen yrityksessämme ole koskaan tuntunut taakalta vaan mahdollisuudelta. Koen, että minulla on täysi hallinta omaan arkeeni ja se tuo valtavasti merkityksellisyyttä omaan elämään, Henna toteaa.
– Koska perheeni asuu etäällä, ja he kyläilevät aina pidempiä aikoja, on merkityksellistä, että työ ja työpaikka joustaa elämäntilanteen mukaan. Voin tehdä joustavasti etätöitä, järjestellä kalenteria ja pitää liukumia, jotta saan aikaa lasten ja lastenlasten kanssa, Sari kertoo puolestaan omasta tilanteestaan.
Perhemyönteisyys tuo hyvinvointia ja jaksamista arjessa
Perhemyönteisyyteen kuuluu joustavuus ja oman työn hallinnan merkitys. Merkityksellisyyttä ja hyvinvointia luo se, että jokainen tekee parhaansa niillä resursseilla kuin on mahdollista.
– Koen, että perheen ja työelämän yhdistäminen ja jaksaminen arjessa, ja siihen panostaminen työnantajalta, on tosi tärkeä peruspilari henkilön hyvinvointiin. Se on myös iso sitouttava tekijä. Joutumatta stressaamaan ennakkoon mistään äkillisistä sairastumisista tai neuvolakäynneistä koen, että elämäni on tasapainossa ja hyvinvointini merkittävästi paremmalla tolalla, Kaisla kertoo.
– Meillä on vielä kaiken lisäksi valtavan hyvät liikuntaedut, joita voin hyödyntää vapaa-ajalla, ja siten tuoda jaksamista lisää itselleni, perhearkeen ja työhön. Koen, että olen jopa tehokkaampi ja omistautuneempi työntekijä kuin ennen lapsia, koska perhe on tuonut elämään uusia mittasuhteita. Olen myös paljon rohkeampi, organisoidumpi, tehokkaampi ja varmasti entistä parempi asiakaspalvelija, myös paljon parempi työkaveri! Tasapainoisella elämällä työn ja vapaa-ajan suhteen on valtavan isot heijastevaikutukset niin yksityiselämässä kuin työssä suoriutumisessakin, Kaisla jatkaa.
– Meillä on ehdottomasti perhemyönteinen työpaikka. Muistan kun kerroin edellisestä raskaudesta esihenkilölleni. Se jännitti kovasti, vaikka ihmettelin, että miksi se nyt niin jännittää. Turhaan jännitin, koska puolestani oltiin tosi onnellisia ja iloisia. Kaikki järjestyi poissaoloni ajan jouhevasti ja pystyin keskittymään vauva-arkeen täydestä sydämestä. Pitkä poissaolo jännitti, ja mietin, että osaanko enää mitään ja tarvitaanko minua enää, kun tulen takaisin. Mutta sekin tuli huomattua, että vuosi on lyhyt aika ja palatessani samat työtehtävät ja työkaverit odottivat minua, Salla toteaa.
– Palatessani edelliseltä äitiysvapaalta, toimenkuvaani ja titteliäni kirkastettiin ja aloitin HR Business Partnerina eli liiketoimintaa tukevana henkilöstöihmisenä. Koin sen tosi voimaannuttavana, että pidemmän poissaolonkaan jälkeen oman työn tai roolin merkitys ei ollut kuihtunut, vaan minua odotettiin innolla takaisin, vieläpä uusien haasteiden myötä. Tällainen kulttuuri tekee minut tosi hyvinvoivaksi ja onnelliseksi. Töihin on tosi hyvä tulla, kun minut hyväksytään juuri tällaisena ja tämmöisessä elämäntilanteessa kuin olen, Henna kertoo.
– Paljon on työelämä muuttunut suhteessa omien lasteni lapsuuteen ja työssäkäyntiin äitiyden ohella. Nykyään työnteko itsessään on paljon joustavampaa ja usein paikasta riippumatonta, mutta tahti ja odotukset ovat paljon korkeammat. Nykyajan vanhemmat ovat tosi kovilla. Siksi onkin erittäin tärkeää, että työnantajalla on tarjota joustoa ja perhemyönteisyyttä – myös meille mummoille, jotka haluamme olla apuna omille lapsille ja toimia tärkeinä, luotettavina ihmisinä lastenlasten elämässä, Sari summaa.