
Pihla Groupin tuotekehityksen pyörät eivät pysähdy
Tuotekehityksen päätehtävä on jatkuvasti parantaa ikkunoiden ja ovien tasoa – teollisen rakentamisen tarpeisiin suunniteltu kerrostaso-ovi on tästä kelpo esimerkki, kertoo Pihla Groupin tuotekehityspäällikkö Matti Lehtinen.
Urani Pihla Groupilla saavuttaa kesäkuussa 15 vuoden rajapyykin. Aloitin täällä vuonna 2010 tuotekehitysinsinöörinä aiemman työnantajani ja Pihla Groupin brändin PihlaPROn yhteisprojektin myötä. Työsuhteen solmimiseen sisältyi hieman huumoria, sillä ehtona oli, että nimeäisin tulevan tyttäreni Pihlaksi – lupaus tuli täytettyä, ja tytär toimii työsopimuksenani.
Tuotekehityksen toiminta perustuu lähtökohtaisesti asiantuntijuuteen, ja päätehtävämme on yksinkertaistettuna kehittää tuotteidemme, eli ikkunoiden ja ovien, tasoa. Tuotekehityksen toinen keskeinen tehtävä on palvella yrityksen muita osastoja. Toimimme tiiviissä yhteistyössä hankinnan, markkinoinnin, tuotannon, myynnin, huollon ja asennuksen kanssa ja pyrimme auttamaan parhaamme mukaan heidän toimintojaan muun muassa jakamalla tarkempaa tuotetietoa.
Meillä on käytössämme huippuresurssit ja osaavat tekijät, eikä näiden merkitystä tuotekehityksessä voi liikaa korostaa. Tuotekehitystiimissä työskentelee yhteensä seitsemän kokenutta ja osaavaa henkilöä. Teemme tiivistä yhteistyötä eri palveluntarjoajien, testilaitosten ja muiden asiantuntijoiden kanssa.
Kattavat resurssimme avaavat monia ovia tuotekehitystyöllemme, ja pystymme itse vaikuttamaan siihen, mihin projekteihin keskitymme. Olemmekin onnistuneet laajentamaan tuotevalikoimaamme mallikkaasti samalla kun olemme kehittäneet jo olemassa olevia tuotteitamme. Hyödynnämme jatkuvasti muitakin ammattilaisia ja teemme esimerkiksi useita kymmeniä tuotetestejä vuodessa puolueettomilla testilaitoksilla. Tämä on mielestäni aito merkki ammattimaisuudesta.
Kerrostaso-oven kehitys lähti liikkeelle asiakastarpeen pohjalta
Myös asiakaspalaute vaikuttaa keskeisesti työhömme, varsinkin jo olemassa oleviin tuotteisiin tehtävien parannusten sekä erityistarpeiden osalta. Teemme tällä saralla läheistä yhteistyötä suurten rakennusliikkeiden kanssa, joiden toiveesta uusia tuoteominaisuuksia lähdetään kehittämään. Hyvänä esimerkkinä toimii viime vuonna nopealla aikataululla kehittämämme paneloitu alumiinipintainen parvekeovi.
Viimeisimmän projektimme tuloksena lanseerasimme rakennusteollisuuden käyttöön kehitetyn PihlaPRO brändin kerrostaso-oven. Ovi kehitettiin aluksi saneerauspuolelle taloyhtiöille, ja sen tuotanto aloitettiin vuosi sitten Ruoveden tehtaalla. Myös rakennusteollisuuden uudisrakentamisessa oli tarve meiltä saatavalle kerrostaso-ovelle tietyin muutoksin. Lähdimme jatkokehittämään ovea, joka täyttäisi myös heidän toiveensa ja tarpeensa. Uusi ovi valikoimassamme helpottaa logistiikan ja hankintaketjujen hallintaa, kun sekä ikkunat että ovi saadaan kohteisiin samalta toimittajalta.
Tuotekehitysprojekti vaatii aina runsaasti aikaa, rahaa ja resursseja, joten ennen kehitystyön varsinaista aloittamista tarvitaan huolellista perehtymistä ja tietoa muun muassa asiakkaiden tarpeista, tuotannon mahdollisuuksista sekä kehitettävän tuotteen kustannusrakenteesta. Kerrostaso-oven kehitysprojektin eri vaiheissa mukana oli useampi henkilö niin tuotekehityksestä, tuotannosta, markkinoinnista, hankinnasta kuin IT:stä ja myynnistä. Meillä on valmis sapluuna, jonka mukaan kehitysprojektit viedään läpi. Yksi sen tärkeimmistä kohdista on Voice of Customer, jonka toteutimme tässä projektissa menemällä alustavan konseptin kanssa asiakkaan luokse keskustelemaan heidän tarpeistaan.
Vaikka kerrostaso-ovi oli ensimmäinen täysin sisätilarakentamiseen valmistamamme ovituote, oli erilaisten ovirakenteiden kanssa kertyneestä kokemuksesta paljon apua suunnittelutyössä. Emme halunneet säästää materiaalivalinnoissa, vaan laatuun panostaminen pidettiin koko ajan oven suunnittelun keskiössä. Näin kestävyys saatiin haettua huippuunsa.
Kestävä kehitys korostuu tulevaisuudessa
Tulevaisuudessa uskon, että ympäristöasiat, kuten kestävän kehityksen näkökulma, korostuvat tuotekehityksessä entistä enemmän. Nykyisen kuluttajasukupolven edustajat ovat hyvin laatutietoisia ja valveutuneita hankkimiensa tuotteiden toimitus- ja arvoketjuista sekä niiden vaikutuksista ympäristöön. Tämä on positiivista, sillä se kannustaa meitä kehittymään ja parantamaan toimintaamme. Jotta voimme jatkossakin pysyä tuotekehityksen kärjessä, meidän on ylläpidettävä laadukasta toimintaa, kehityttävä jatkuvasti ja priorisoitava resurssimme oikein. Tuotteen on oltava sellainen, jota asiakas aidosti tarvitsee.
Luottamus ja hyvät puitteet motivoivat
Työssäni on paljon hyvää ja mielenkiintoista, eikä kahta samanlaista päivää tule vastaan. Yksi suurimmista motivaatiotekijöistä on se, että puitteet ovat kunnossa ja voimme luottaa toistemme tekemiseen. Tekniikka kehittyy jatkuvasti ja se mahdollistaa uusien innovaatioiden tuomisen tuotteisiin. Uutta tarvitaan aina. Isossa organisaatiossa olemme aina saaneet tarvitsemamme resurssit.
Haluan jakaa kiitosta myös talossa tehtävälle erittäin tasokkaalle laatutyölle, joka mahdollistaa juuri sellaisten tuotteiden toteuttamisen, joita olemme suunnitelleet. Täällä on hyvä työskennellä kokeneiden ja osaavien ihmisten kanssa.