Skip to content
Meistä Brändit Vastuullisuus Ura

Leila Mäenpää ja Aku Ilola

Tuotepäälliköt vastaavat valikoimasta

Pihla Groupin tuotekehityksessä yhdistyvät vankka kokemus ja tekniset innovaatiot. Tuotepäälliköt tarvitsevat niin insinööritaitoa kuin visuaalista silmää.

Pihla Groupin toisen tuotepäällikön ensimmäinen asiakastyö oli autotallin puuikkunoiden valmistus. Leila Mäenpää oli silloin ammattikoululainen. Vuosia myöhemmin hän vastaa ovituotteista Pihla Groupilla. Teknisen taustan omaava yo-puuseppä ja muotoilija on työskennellyt talossa jo 22 vuotta.

Ikkunoista vastaa Aku Ilola, jolla on takanaan yhdeksän vuotta Pihla Groupilla. Tuotekehitykseen liittyvä tutkiminen ja testaaminen sopivat energiatekniikasta kiinnostuneelle insinöörille hyvin.

Parivaljakosta Mäenpää kiinnittää huomionsa tuotteiden ulkoasuun, kun taas Ilola keskittyy enemmän tuotteiden tekniseen puoleen.

Mistä kaikesta tuotepäällikkö vastaa?

– Markkinasta saattaa tulla toive tietynlaisesta tuotteesta tai lisävarusteesta ja me tuotekehityspuolella alamme mietiskellä sitä. Me valmistelemme, tuotteistamme, suunnittelemme materiaalit ja hinnat sekä lanseeraamme. Markkinointi, tuotekortit ja asiakaskuntien ja myyntikanavien koulutus tulevat siihen ympärille, Ruovedellä työskentelevä Mäenpää luettelee.

Tuotepäällikön tehtävä onkin olla linkkinä myynnin, markkinoinnin, tuotekehityksen ja tuotannon välillä. Mäenpää ja Ilola olivat mukana myös Valo-järjestelmän käyttöönotossa.

– Varmistamme, että kaikki tuotteet löytyvät ohjelmista, ja että tiedot ovat ajan tasalla. IT-puolella, jossa viedään tiedot järjestelmään, ei ole varsinaisia tuoteasiantuntijoita. Olemme siinä taas kerran välimaastossa suomentamassa asioita puolin ja toisin, Ilola kertoo Jyväskylän toimistolta. 

Palkitseva prosessi

Erilaisia työtehtäviä riittää ja työpäivistä tulee helposti hektisiä. Ilolan mukaan palkitsevin tunne syntyy uuden tuotteen lanseeraamishetkellä. Viimeisin on Tiivin uuden Maisema-ikkunan julkistaminen. 

– Kun takana on pitkä projekti ideasta testauksien ja laskentojen kautta mallituotteisiin, ja vihdoin kaikki on valmista, esittelemme tuotteen myynnille. Silloin saa sanoa, että nyt saa myydä. Se on hieno hetki, varsinkin jos tuotetta on odotettu pitkään, Ilola sanoo.

Mäenpään yksittäinen suosikkityötehtävä tähän mennessä on ollut ulko-ovimalliston suunnittelu Pihlalle. Mallisto oli Pihlan ensimmäinen, ja sen jälkeen Mäenpää on suunnitellut ovia myös muun muassa Tiiville.

– Ulko-ovimalliston synnyttäminen oli hieno työkokonaisuus ja on sitä edelleen. Kiinnostavinta tässä on se, että tulee uusia asioita. Luova työ vastaa myös parhaiten koulutustani, Mäenpää tiivistää.