Skip to content
Meistä Brändit Vastuullisuus Ura

Vastuullisesti tuotettu uusi ikkuna on ympäristöteko – Puu ja kierrätetty alumiini lisäävät suosiotaan

Rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmanneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä ja rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kokonaisenergiasta. Siksi energiatehokkaalla ikkunalla on rakentamisessa suuri merkitys.

Vuoden 2025 alussa uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa suunnittelemaan uuden rakennuksen vähähiiliseksi. Rakentamislupaan liittyvässä ilmastoselvityksessä osoitetaan rakennuksen energiatehokkuus ja raportoidaan myös rakennuksen hiilijalanjälki. Ikkunoiden elinkaari on keskeinen osa koko talon elinkaarilaskelmaa. Tuotteilta vaaditaan myös EPD-ympäristöseloste.

– Ikkunanvalmistuksessa suurin hiilidioksidilähde lasin ohella on alumiini. Materiaalin kierrätys säästää luonnonvaroja ja kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin niin sanotun primäärialumiinin tuottaminen. Siksi olemme ottaneet tuotantoon aidosti kierrätetystä alumiinista tehdyt ikkunat, kertoo Pihla Groupin teollisen liiketoiminnan johtaja Minna Keränen.

Kierrätetystä alumiinista valmistettuja ikkunoita on asennettu muun muassa Porin Kristillisen koulun uudisrakennukseen historiallisella suojelualueella ja kahteen uuteen kerrostaloon Espoon Finnoossa.

Myös puuikkunoiden ja -ovien suosio on lähtenyt kasvuun, kun rakentamiseen haetaan vastuullisia ja kestäviä ratkaisuja. Puuikkunoita on käytetty erityisesti pientaloissa, mutta aiempina vuosikymmeninä myös kerrostaloissa. Nyt tätä tehdään taas teollisessa mittakaavassa.

Keränen kertoo, että kiinnostus puuikkunoita kohtaan on noussut uudelleen myös uusissa kerrostalokohteissa ja niitä uusitaan myös muissa kuin suojelukohteissa. Puuikkunoiden suosiota lisää niiden kestävyys ja kunnostettavuus.

Porin Kristilliseen kouluun asennettiin vähähiiliset ikkunat, joissa on käytetty kierrätettyä alumiinia. Koulun rakennusprojekti on loppusuoralla.

Valmiina uusiin vaatimuksiin

– Rakentaminen on ollut nyt vähäistä, mutta sen arvioidaan lisääntyvän ensi vuodesta alkaen. Kun nousu alkaa, monet uusista vaatimuksista ovat voimassa. Siksi on tärkeää, että olemme ajoissa liikkeellä ja tuotteemme täyttävät vaatimukset, Keränen painottaa.

Hän muistuttaa, että ikkunan valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten materiaalit, koko, ulkonäkö, suunnittelu ja toiminnalliset tarpeet. Rakennusten päästöjen vähentämisessä pitää tarkastella rakennuksen koko elinkaaren aikaisia päästöjä, eli valmistuksen, rakentamisen, käytön ja purkamisen kokonaisuutta.