Skip to content
Meistä Brändit Vastuullisuus Ura

Isyys ja työskentely Pihla Groupissa

Isänpäivä on erityinen juhlapäivä, joka tarjoaa meille tilaisuuden osoittaa kunnioitusta ja arvostusta yrityksemme isille ja isähahmoille. Isien panos meidän yrityksessämme, perheissä ja yhteiskunnassa on merkittävä, ja he ansaitsevat tunnustuksensa ja kiitoksensa. 

Haluamme tuoda esiin meidän yrityksemme sitoutumisemme perhemyönteisyyteen ja inklusiivisuuteen. Yrityksemme isät Jarkko, Lauri ja Risto Haapajärven, Ruoveden ja Kannuksen tehtaan johtotehtävistä ja erilaisista työelinkaarensa vaiheista kertovat, miten perhearjen ja vaativan roolin yhdistäminen meidän yrityksessämme näkyy.  

Ruoveden tehtaan päällikkö Lauri on kahden pienen lapsen isä

Perhemyönteisyys on syvällä kulttuurissamme 

– Meidän työpaikallamme olen tuntenut suurta kiitollisuutta siitä, että perheen on aina voinut laittaa ykkössijalle. Työnantaja on aina joustanut, jos tarvitsee päivän vapaaksi tai suunnittelee pidempiäkin isyysvapaita. Ei ole koskaan ollut sellainen olo, ettei voisi järjestellä omia poissaoloja perheen vuoksi, Jarkko Haapajärven tehtaan tuotantopäällikkö kertoo.  

– Tärkeä kokemus on myös se, että työyhteisö suhtautuu perheisiin ja arjen joustoihin myönteisesti, vaikka se saattaa joskus aiheuttaa ylimääräisiä järjestelyitä. Perhemyönteisyys on kulttuurissamme tosi syvällä, ja sen näkee ja tuntee työyhteisön ymmärryksestä ja luottamuksesta, Jarkko jatkaa.  

– Perhe on aina tärkein ja perheen hyvinvointi on ohjannut päätöksiä työelämässä. Tämä on ollut helppoa, koska omat arvot ja työpaikan arvot kohtaavat, Risto Eskolan tehtaan päällikkö toteaa.  

– On tärkeää, että lapset saavat molempien vanhempien läsnäoloa. Onneksi minulla on myös työ, jota voi välillä tehdä etänä ja työyhteisö joustaa, kun on tarve. Koen, että minulla on tärkeä esimerkillinen tehtävä myös tehtaan vetäjänä tuoda perheiden jouston tarvetta esille. En halua, että kukaan joutuu häpeämään tai piilottelemaan perhesyiden vuoksi poissaoloja tai joustojen tarvetta. Luottamus ja yhteisymmärrys arjen sujuvoittamisesta edesauttaa meidän kaikkien hyvinvointia, Lauri Ruoveden tehtaan päällikkö kertoo.  

Ristolla on kaksi aikuista lasta, ja hän on nähnyt ja kokenut omin silmin murroksen perheiden tasa-arvon kehittymisessä ja työurien pitenemisessä.  

Perhevapaiden tasapuolinen jakautuminen 

Meillä perhevapaat on enenevässä määrin kasvamassa sekä määrässä että pituudessa myös isien käyttäminä.  

– Ajat ovat muuttuneet paljon oman perheen pikkulapsiajoista. Nykyään vanhempainvapaat ovat paljon pitempiä, ja isyyslomia tuskin olikaan, saati kukaan niitä piti silloin, kun omat lapset olivat pieniä. Mutta kyllä perhe – ja työelämää on aina joutunut sovittamaan toisiinsa. Itse olen kiitollinen siitä, että meillä yrityksessä perhemyönteisyyttä on ollut jo silloin ja omaa perhettä ja isyyttä ei ole tarvinnut uhrata urakehitykselle, Risto kertoo.  

– Tuntuu, että olin isyysvapaiden pitämisessä yksi yhtiön edelläkävijöistä. Pidempien vapaiden pitämisestä ja tasavertaisesta vanhemmuudesta on alettu vasta lähivuosina puhumaan enemmän. Olen ylpeä siitä, että olen ollut mukana kulttuurin murroksessa meillä yrityksessä, Lauri toteaa.  

– Parasta pitkissä isyysvapaissa on ollut tietysti se, että on saanut itse viettää aikaa lasten kanssa, nähdä heidän kasvuaan. Samalla oma työ on odottanut rauhassa taka-alalla, ja työyhteisö hitsautunut vielä enemmän yhteen, koska he ovat päässet ratkaisemaan monia haasteita yhdessä ilman minun osallistumistani, Jarkko kertoo omasta kokemuksestaan.  

– Nuorempana, ennen lapsia, olen ollut todella uraorientoitunut mutta lapset on tuonut elämään tietynlaista pehmeyttä. Rakennan identiteettiä isänä, joka käy töissä, eikä pelkästään toisinpäin. Haluan antaa perheelleni paljon, mutta olla myös esimerkillinen omassa työroolissani. Onneksi ne ei enää tänä päivänä ole toisiaan poissulkevia asioita. On mahdollista saada kaikki; perhe, osallistuva isyys sekä ura, Lauri kertoo.  

– Olen aina halunnut olla lasteni elämässä vahvasti mukana. Sukupolvemme on tottunut siihen, että isämme ovat olleet vähemmän lastensa arjessa mukana, ja minä oman sukupolveni edustajana olen halunnut valita toisin. Teen kaikki valinnat elämässäni aina perheen parasta ajatellen, Jarkko toteaa. – Ja vaikka perhe tulee aina ensin, se ei silti tarkoita sitä, että urakehitys tyssäisi paikoilleen, Jarkko jatkaa.  

Haapajärven tehtaan tehdaspäällikkö Jarkko Salo on vaativan työroolinsa lisäksi suurperheen isä.

Työelämän ja perheiden kohtaaminen 

Vastuullisena yrityksenä haluamme tukea sukupovien välistä kohtaamista ja tukea perheitä eri elämänvaiheissa.  

– On todella tärkeää, että opimme kohtaamaan toisemme iästä huolimatta, sillä ikäero nuorimman ja vanhemman työntekijän välillä tulee kasvamaan vuosien saatossa yhä suuremmaksi. Työyhteisöt monipuolistuvat ja on tärkeää, että opimme tukemaan toisiamme eri elämänvaiheissa. Oma vahvuuteni on elämän tuoma kokemus ja se, että olen nähnyt ja kokenut työuran ja yhteiskunnan murrokset eri ikävaiheissa. Osaan suhtautua itseeni ja työyhteisön jäseniin armollisesti ja ymmärtäväisesti, Risto kertoo.  

– Olen kiitollinen yrityksemme osallistumisesta myös lasten harrastustoimintaan ja paikalliseen sponsorointiin. On todellinen ilo, että pieniä seuroja autetaan ja lapset pääsevät harrastamaan monipuolisesti ja lapset saavat sisältöä elämäänsä. Harrastustoiminta auttaa siihen, että lapset voi hyvin ja kun lapset voi hyvin, niin koko perhe voi hyvin, Jarkko kiteyttää. – Sama koskee myös työpaikkoja. Kun aikuiset voi hyvin sekä työssä että kotona, se heijastuu koko perheen hyvinvointiin, hän jatkaa.  

–  Eskolan toimintamalleihin puolestaan kuuluu, että työllistetään aina mahdollisuuksien mukaan työntekijöiden lapsia kesätöihin. Tällä tavalla halutaan tukea perheitä ja annetaan mahdollisuus päästä työelämään kiinni. Lapsien on myös tärkeä nähdä vanhempiaan toimimassa työssä ja työyhteisössä, Risto kertoo.  

–  Mielikuvat työelämästä muodostuvat pienistä asioista ja Eskolassa on aina haluttu tukea perheiden ja työyhteisön välistä yhteyttä, Risto jatkaa. –  Omatkin lapset ovat olleet töissä Eskolassa aina rippikouluikäisestä asti, ja heidän työuransa on lähtenyt rakentumaan tehtaan tuotannosta, Risto kertoo.  

– Jatkossa haluamme kiinnittää huomiota vielä enemmän siihen, että olemme myös isovanhemmuusmyönteinen työpaikka ja joustaisimme muuttuvissa elämäntilanteissa myös isovanhempien suuntaan. Tämä edesauttaisi yleisesti perheiden hyvinvointia ja mahdollistaa vanhemmille joustavampaa arkea, Lauri kiteyttää.  

Tuleva isovanhempi Risto, iloitsee isänpäivän kunniaksi tulevasta isovanhemmuudestaan: 

–  Isovanhemmuus on ihan mahtava juttu! Tämä on odotettu tapahtuma koko perheessä. Lapsen syntymä saattaa olla tänä päivänä todella ainutkertainen asia, ja on upeaa, että asia saa ansaitsemansa huomion. Omien lasten vanhemmuuden myötä sukupolvien väliset kuilut lähenee, mikä on nykyajassa todella tärkeää ja merkityksellistä, Risto summaa. 

Isänpäivä on tilaisuus osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta isille ja isähahmoille, ja olemme ylpeitä siitä, että voimme olla osa tätä juhlaa. Toivotamme kaikille isille, isähahmoille, papoille ja vaareille onnellista isänpäivää! 💙