Skip to content
Meistä Brändit Vastuullisuus Ura

”Johtajuus ei ole sidoksissa sukupuoleen”

Tietoisuus ekologisista ratkaisuista alasta riippumatta on viime vuosina lisääntynyt. Ihmiset vaativat yrityksiltä ympäristötekoja.

Pihla Groupin kotimaisissa tehtaissa valmistuu etenkin Pihla- ja Tiivi-ikkunoita ja ovia. Uuden sukupolven ikkuna voikin olla ympäristöteko, älykäs ja ratkaista mobiilidataan liittyviä ongelmia.

– Alan edelläkävijänä ekologisuus on meillä huomioitu jo vuosia. Ikkunoillamme on 25 vuoden lahoamattomuustakuu. Jatkuva tuotekehitys ja vakavaraisuus takaavat luotettavuutemme. Epävakaassa maailmassa sen merkitys korostuu, kertoo Pihla Groupin teollisen liiketoimintayksikön johtaja Minna Keränen.

Noin 15 vuotta eri johtoryhmissä työskennellyt Keränen on toiminut Pihla Groupin johtoryhmässä nelisen vuotta. Hänen mukaansa hyvä johtaja hallitsee oman funktion ohella organisaation taloudellisia lukuja ja kokonaisuuksia. 

– Meillä on dynaaminen johtoryhmä, olemme aidosti tiimi. Äänensä saa kuuluviin jokainen, vaikkei se olekaan itseisarvona tärkeää, vaan pitää perustella ja tuoda lisäarvoa. 

Monipuolisuutta johtoryhmiin

”Johtajuus ei ole  sidoksissa sukupuoleen”

Pihla Group -johtoryhmän ainoana naisena Keränen on huomannut, että työskentely on luontevaa ja palkitsevaa. Omasta persoonasta on pidettävä kiinni, eikä roolia kannata esittää. Hän näkisi mielellään lisää naisia johtoryhmässä.

– Asioista saa perustellusti olla eri mieltä, sillä asiat kiistelevät, eivät ihmiset. Naiset ottavat usein harteilleen liikaa tehtävää ja projektit lankeavat tietyille samoille ihmisille. Tarvitaan tervettä itsekkyyttä ja kykyä delegoida, muuten uupuu.

Hyvässä johtoryhmässä ajatusten erilaisuus on tervettä. Osaaminen ratkaisee, ei sukupuoli. Eri persoonien välinen keskustelu on hedelmällistä. 

– On hienoa, jos johtoryhmästä löytyy analyyttisuutta, empatiakykyä, luovuutta ja niin edelleen. Stereotypiat ovat ahdistavia, johtajuus ei saa olla sidottu sukupuoleen. Osaaminen on tärkeintä. Henkisesti vahva johtaja myöntää virheensä ja oppii niistä. Painotan myös jokapäiväistä tunnejohtamista ja ihmisten aitoa kohtaamista, se rakentaa luottamusta.

Rakennusteollisuus on miesvaltainen ala, mutta Keränen kannustaa naisia hakeutumaan sinne. Alan yrityksissä on samat toiminnot kuin muuallakin.

– HR, myynti, markkinointi, talous ja kaikki muu, ovat sukupuolineutraaleja rooleja. Meillä on yhtiön sisällä hienoja esimerkkejä etenemisestä. Nuori nainen oli aluksi Ruoveden lähettämössä, kunnes yhtiö lähetti aktiivisen työntekijän Haapajärvelle tehtaanjohtajan oppiin. Palatessaan Ruovedelle hän pääsi tuotantopäälliköksi, sitten tehtaanjohtajaksi. Tätä kehitystä haluamme tukea. Etenkin ikkunoiden myynnin parissa olisi naisilla paljon annettavaa!